Vi har været i Nordjyske.
Ordsmede blandt ordblinde i Hobro
SKJELLERUP: – Ja, der bliver altså ikke mere ryddet op, end der er, siger Emil Christoffersen.
Han sidder på sit værelse på Hobro Efterskole. Værelset er typisk for teenagedrenge. Gardinerne er trukket for, Xbox-controlleren lyser, en tom 1,5 liters colaflaske står i hjørnet og en ung, dansk rapper, der kun tilnærmelsesvis rimer, brager ud af højttaleren.
Tre ordblinde sidder sammen og arbejder på en artikel. Opgaven er blevet givet af tre journaliststuderende, der som en del af studiet er i færd med at lave opgaven ”Kan fed journalistik gøre livet bedre for unge ordblinde?”
De unge ordblinde skal så lave artikler og andre projekter, og disse bliver gjort offentligt tilgængelige til jævnbyrdige via Facebook, Snapchat og Instagram under hashtagget UngOgOrdblind.
– Vi hjælper andre ordblinde, siger Emil Christoffersen.
– De skal vide, at de ikke er alene rundt omkring i folkeskolerne.
Den 16-årige ordblinde var selv led og ked af skolen.
– Det sidste år, jeg var i folkeskole, kom jeg ikke til timerne, for jeg var bange for at skuffe dem omkring mig. Mine venner, mine forældre og så videre, siger han.
– Jeg kan se, der er andre, der har brug for hjælp. Det kunne være fedt, hvis jeg kunne give nogle gode råd, siger han.
Selv mener han, at det er meget lavpraktisk at få forbedret tilstandene for ordblinde i dagligdagen og i skolen.
– Det bedste råd, jeg kan give, er til forældrene. Få jeres børn tjekket for ordblind
hed, så de kan få den nødvendige hjælp, siger han.
Der findes et hav af hjælpemidler – især indenfor it – og man kan i de fleste kommuner få tilskud til en såkaldt it-rygsæk.
Vibeke Ettrup, pædagog på Hobro Efterskole, ser flere fordele i, at de tre journaliststuderende har været på besøg.
– Der kommer virkelig nogle historier frem, som nogle af eleverne har gemt på. Normalt taler vi jo ikke så meget om ordblindhed, for her er alle ordblinde, men nu kommer historierne helt inde fra hjertet.
– Eleverne får de fedeste succesoplevelser, også fagligt. De kan jo godt, hvis de tør kaste sig ud i det.